Wat doet een notaris?

Een notaris helpt mensen om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen. Bijvoorbeeld over koop en verkoop van huizen en ook het opstellen van een samenlevingscontract of bijvoorbeeld zaken rond uw onderneming. Een notaris geeft bijvoorbeeld ook juridisch advies en let op de belangen van alle betrokkenen. Een notaris staat voor je klaar met informatie en advies op meerdere belangrijke momenten in het leven. Een notaris ondersteund bij het maken van belangrijke keuzes het vastleggen van uw juridische zaken. De werkzaamheden van een notaris bestaat dus uit het opstellen van rechtsgeldige documenten, zoals een testament en een hypotheekakte. Hierin worden afspraken tussen meerdere partijen wettelijk vastgesteld. Dit komt van pas als je een schenking wilt doen, wilt trouwen onder huwelijkse voorwaarden of als je jouw erfenis goed wilt verdelen.

De meest voorkomende taken van een notaris

Een notaris heeft veel verschillende werkzaamheden. Hieronder heb ik vier werkzaamheden omschreven die het meest voorkomen. Een daarvan is het opstellen van een notariële akte. Dit zijn rechtsgeldige documenten waarin overeenkomsten en verklaringen juridisch vastgelegd worden. Het opmaken van een testament is ook een veel voorkomende taak. Hierin leg je vast wie je erfgenamen zijn en hoe jij jouw erfenis verdeeld wil hebben. Om dit te kunnen doen moet je zelfs een notaris inschakelen anders is deze niet rechtsgeldig. Notaris advies is natuurlijk ook iets wat vaak voorkomt. Je kunt altijd bij een notaris terecht voor advies met betrekking tot een hypotheekakte, testamenten of echtscheidingsaktes. Ook diensten voor ondernemers is een veelvoorkomende taak. Een notaris helpt met het starten van jouw bedrijf, stichting of vereniging. Zij helpen onder meer met het kiezen van de juiste rechtsvorm. Bij een bestaande onderneming is de hulp van een notaris nodig om de rechtsvorm te wijzigen of om de statuten aan te passen.

Mijn ervaring met een notaris

Toen wij onze nieuwe woning gingen kopen hadden wij ook een notaris nodig. Hiervoor gingen we opzoek naar de juiste notaris. Hierbij kwamen we destijds uit bij VWZ Notarissen. Zij hebben ons enorm goed geholpen in dit proces. Naast al het juridische gedeelte hebben ze ons ook enorm goede adviezen gegeven waar wij erg veel aan hebben gehad. VWZ Notarissen staat altijd voor je klaar met informatie en advies op meerdere belangrijke momenten in het leven.