Hoe werkt het Nederlands strafrecht?

Heb jij een dagvaarding ontvangen? Is je rijbewijs ingenomen? Ben je opgeroepen voor een verhoor op het politiebureau? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar het strafrecht? Bij de boven genoemde zaken heb je te maken met het strafrecht. Maar hoe werkt het Nederlands strafrecht eigenlijk? In dit blog lopen we de procedure van een strafrechtelijke zaak door.

Verdachte in een strafzaak

Het strafrechtelijke proces begint wanneer je als verdachte wordt beschouwd in een strafzaak. Je wordt een verdachte als je door de overheid daadwerkelijk wordt vervolgd voor een strafbaar feit. De overheid start een strafrechtelijk onderzoek als je voor een strafbaar feit bent veroordeeld. Tegelijk probeert de officier van justitie om goederen en geld dat je door het strafbare feit hebt verkregen te ontnemen. Twijfel jij of je als verdachte wordt aangemerkt? Neem dan contact op met advocaat Enschede.

Strafprocedure

Het proces begint dus wanneer je als verdachte wordt beschouwd. Je wordt dan vervolgd voor het strafbare feit. De rechter gaat vervolgens een aantal zaken uitzoeken. Hij gaat onder andere onderzoeken of jij het strafbare feit gepleegd hebt. Als dat het geval is gaat de rechter bepalen of er een straf aan dit strafbare feit gekoppeld moet worden en wat de hoogte van deze straf is. In alle gevallen wordt een strafprocedure gestart. Die procedure bestaat uit allerlei verschillende stappen, waarbij een advocaat het beste kan adviseren.

Aanhouding door de politie

Het kan ook nog voorkomen dat je wordt aangehouden door de politie. De politie is bevoegd om je aan te houden als je verdacht bent. De politie zal je dan meenemen naar het politiebureau om je te verhoren. De politie hoeft je niet fysiek aan te houden, maar kan je ook een uitnodiging tot verhoor sturen. In dat geval heb je altijd recht op advies en bijstand van een advocaat, vanaf het moment dat je de uitnodiging hebt ontvangen. Wij raden aan om hier gebruik van te maken.