Een ongeval doet zich vaak plotseling voor. Hierbij kun je zowel materiële en immateriële schade oplopen. Als deze schade het gevolg is van een verkeersongeval, bedrijfsongeval of het gevolg van een medische fout is praten we over letselschade. Ter compensatie van de opgelopen schade kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen voor een schadevergoeding.
Verschil materiële en immateriële schade
Als slachtoffer van letselschade kun je zowel materiële en immateriële schade oplopen. Materiële schade is vooral financiële schade aan bijvoorbeeld een fiets, auto of kleding. Immateriële schade is weer iets anders dan materiële schade. Bij immateriële schade moet je denken aan schade die je niet met het blote oog ziet, zoals leed en pijn. Een vergoeding van immateriële schade noemen we ook wel smartengeld.
Wie moet de letselschade betalen?
Eén van de belangrijkste stappen bij letselschade is de aansprakelijkheid. Iemand moet namelijk de kosten voor de gemaakte schade op zich nemen. Door de aansprakelijkheid wordt bepaald wie de schade moet vergoeden. Het hangt af van de situatie wie er aansprakelijk is voor de opgelopen schade. Bij een verkeersongeluk is dit meestal degene die het ongeluk heeft veroorzaakt. Bij een bedrijfsongeval is het bedrijf meestal aansprakelijk.
Begeleiding bij letselschade
Bij het oplopen van schade, zoals letselschade is het van belang om de juiste begeleiding te hebben. Als slachtoffer is de kans groot dat je schade over het hoofd ziet of dat de gevolgen ervan niet duidelijk zijn. Een letselschade advocaat kan je hierbij helpen. Dit zijn letselschadespecialisten die die al jouw vragen over letselschade kunnen beantwoorden en advies kunnen geven. Ze begeleiden jou op juridisch vlak en ook op andere vlakken. Een mooi voorbeeld hiervan is letschade advocaat Enschede. Deze advocaten zijn gespecialiseerd in alle zaken rondom letselschade. Naast de juridische kant zorgen zij ook voor de juiste begeleiding op andere vlakken, zoals fysiek, mentaal en zakelijk.