Hoe werkt het uitkopen van je partner?

Als je gaat scheiden van je partner zijn er veel verschillende manieren om dit te doen. Het uitkopen van je partner is hier een van. Toch hoor je hier doorgaans niet genoeg over en daarom hebben wij het hier over. Meer info? Klik hier.

Waarom uitkopen van je partner?

Het Uitkopen van partner kan een aantal voordelen hebben. Denk er bijvoorbeeld aan dat niet allebei de partijen op zoek moeten naar een nieuwe woning. Zeker als er kinderen in het spel zijn kan het fijn zijn voor deze kinderen dat ze tijdens de scheiding in ieder geval niet helemaal zonder huis komen te zitten en twee nieuwe plekken krijgen. 

Hypotheek overnemen

Zodra er besloten is dat er sprake gaat zijn van het uitkopen van een van de twee ex-partners is er een hoop wat geregeld moet worden. Laten we bij het begin beginnen, allereerst zal er door een hypotheekverstrekker gekeken moeten worden of de partij die in de woning blijft wonen ook daadwerkelijk de lasten van de hypotheek kan dragen. Wanneer dit het geval is en je een akkoord van de bank krijgt kun je verder met het regelen.

Overwaarde of schuld?

Dan wordt er gekeken naar wat het huis op dit moment waard is. Dit kan meer zijn dan het hypotheekbedrag, maar mocht je toevallig net een verbouwing gedaan hebben of er is wat anders aan de hand kan het ook het geval zijn dat je een restschuld hebt op je huis. In het geval van overwaarde zal het bedrag dat het huis meer waard is dan de hypotheek gedeeld worden door twee. Hetgeen uit deze rekensom komt is dan het bedrag wat er nodig is om je partner uit te kopen.

Hoe zit het nou precies?

Het komt er dus op neer dat wanneer een van de twee in het huis blijft wonen, je waarschijnlijk de ander zal moeten uitkopen. Op veel huizen rust overwaarde, deze overwaarde zal je dan aan je ex-partner moeten betalen. Als er sprake is van een schuld krijg je allebei de helft van deze schuld op je naam. Niet iedereen heeft een grote zak geld liggen waarmee de andere partij kan worden uitgekocht. Ga hierover in gesprek met uw hypotheekadviseur en eventueel met een mediator of scheidingsadvocaat. Vaak zijn er mogelijkheden om deze bedragen bij een hogere hypotheek te nemen of is er een andere oplossing op maat.